Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä


Pyhä Nikolaoksen juhlaikoni (valokuva NB)
 

Ohridin prologin joulukuun 6. päivän teksti:

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä - Myran arkkipiispa. Tämä kunniakas pyhä, jonka muistoa kunnioitetaan tänäkin päivänä ympäri maailmaa, oli kuuluisten vanhempiensa, rikkaiden Lyykian Pataran kaupungin asukkaiden, Theofaneksen ja Nonan, ainoa poika. Saatuaan hänet Jumalalta lahjaksi, vanhemmat omistivat ainoan poikansa Jumalalle, antaen näin hänet Jumalalle kiitoslahjana takaisin.
Pyhä Nikolaos opetteli hengellistä elämää setänsä Nikolaoksen luona, joka oli Patran piispa. Hän otti munkkivihkimyksensä Uuden Sionin luostarissa, jonka setänsä oli perustanut. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Nikolaos jakoi perityn omaisuutensa köyhille mitään itselleen jättämättä. Pappina Patrassa hän tuli kuuluisaksi hyväntekeväisyydestänsä, siitä huolimatta, että hän oli huolellisesti salannut hyvät tekonsa, täyttäen näin Herran sanan: "älköön vasen kätesi tietäkö mitä oikea tekee." (Matt. 6:03) Kun hän oli antanut itsensä elämälle yksinäisyydessä ja rukouksessa, aikoen elää tällä tavalla kuolemaansa saakka, ääni korkeudesta sanoi hänelle: "Nikolaos, mene kilvoittelemaan kansan parissa, jos haluat saada minulta voiton seppeleen." Heti tämän jälkeen Jumalan ihmeellisellä kaitselmuksella hänet valittiin Lyykiassa Myran kaupungin arkkipiispaksi. Armollinen, viisas ja peloton pyhä Nikolaos oli todellinen hyvä paimen laumalleen.
Kristittyjen vainojen aikana Diokletianuksen ja Maximianin aikana hänet heitettiin tyrmään, mutta sielläkin hän opetti ihmisille Jumalan lakia. Hän oli läsnä ensimmäisessä ekumeenisessa kirkolliskokouksessa Nikeassa ja totuuden puolustamisen suuresta innosta löi kädellään harhaoppista Areiosta. Tästä teosta johtuen hänet poistettiin kirkolliskokouksesta ja vapautettiin piispan tehtävistä siihen saakka, kunnes muutamalle kirkolliskokouksen johtavalle piispalle ilmestyi itse Herra Kristus ja Kaikkein Pyhin Jumalansynnyttäjä, jotka ilmoittivat tukensa Nikolaokselle.
Jumalan totuuden puolustajana tämä hieno pyhä oli aina myös oikeudenmukaisuuden ihmisten kesken rohkeana puolustajana. Kahteen otteeseen hän pelasti kolme miestä ansaitsemattomalta kuolemantuomiolta. Armollisuudessaan, totuudenmukaisuudessaan ja oikeutta rakastavana hän liikkui ihmisten keskuudessa kuin Jumalan enkeli. Jo hänen elinaikanaan ihmiset pitivät häntä pyhänä ja kutsuivat avuksi vaikeuksissa ja ahdingossa. Hän ilmestyi niille, jotka häntä kutsuivat unissa ja valveilla ollessaan, auttaen heitä yhtä aikaa vaivatta ja nopeasti sekä läheltä että kaukaa. Valo loisti hänen kasvoiltaan kuten Mooseksella ja hän toi pelkällä olemuksellaan lohtua, rauhaa ja hyvää tahtoa ihmisten keskelle. Vanhuudessaan hän sairasti vähäisesti ja nukahti Herrassa, työtä ja hedelmää täynnä, iloitakseen ikuisesti Taivasten valtakunnassa ja auttaen edelleen ihmeillään uskovaisia maan päällä ja kirkastaen Jumalaansa. Hän nukkui pois 6. joulukuuta vuonna 343.

Pyhää isää Nikolaosta
Maailman neljä ilmansuuntaa kunnioittavat,
Valtavan uskon ritarina,
Jumalan oikean uskon puolustajana.

Kehdosta Jumalalle omistautunut,
Kehdosta loppuun saakka,
Joten Jumalakin hänet kirkasti -
Omaa uskollista Nikolaosta.

Elämänsä aikana hän kuuluisa oli,
Kuoleman jälkeen vielä kuuluisampi,
Mahtava oli sekä maan päällä,
Mutta taivaassa vielä mahtavampi.

Hengestään valoisa, puhdassydäminen,
Hän oli elävän Jumalan temppeli,
Siksi kansat häntä muistavat
Ihmeitätekevänä pyhänä.

Kunnialla rikas Nikolaos,
Rakastaa niitä, jotka muistonsa kunnioittavat
Ikuisen Jumalan valtaistuimen edessä
Hän rukoilee heidän hyvästänsä.

Siunaa, Nikolaos,
Siunaa omat ihmiset,
Jotka Jumalan ja sinun edessäsi
Nöyrästi seisovat rukouksessa.

Pyhä Nikolaj Velimirovich (suomennos Nemanja Balcin).