Uskonnonopetus Tampereen seurakunnassa

USKONNONOPETUS KOULUISSA

Uskonnonvapauslain mukaan oppilas osallistuu koulussa oman uskonnon opetukseen. Ortodoksioppilaan kohdalla tämä tarkoittaa osallistumista ortodoksisen uskonnon oppitunneille. Opetuksen järjestäminen on koulun ja kunnan vastuulla.

Seurakunta auttaa kuntia uskonnon opetuksen järjestämiseen liittyvissä käytännön kysymyksissä. Seurakunta tiedottaa myös opettajille uusista ekaluokkalaisista tilanteissa, joissa oppilaita saapuu kouluun, jossa ei aikaisemmin ole järjestetty ortodoksisen uskonnon opetusta.

Seurakunnan nuorisotoimenohjaaja pitää aktiivisesti yhteyttä uskonnonopettajiin ja vierailee säännöllisesti kouluissa ortodoksisen uskonnon oppitunneilla. Osa kouluista pyytää ortodoksipapin käymään koulussa ja siunaamaan virpovitsoja palmusunnuntaita edeltävällä viikolla.


Ristisaatto koululaisjumalanpalveluksen yhteydessä Porissa

 

KOULULAISJUMALANPALVELUKSET

Koululaisjumalanpalveluksia järjestetään useamman kerran kouluvuoden aikana sekä Tampereen että Porin ortodoksisessa kirkossa. Näin jokaisella koululaisella on uskonnonopettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua liturgiaan kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Koulun alettua siunataan koululaisia ja opettajia. Toivotamme heille enkelien suojelusta koulun taipaleella.

 


Koululaisten pääsiäisliturgia

 

Koululaisjumalanpalvelukset ovat tärkeä osa uskonnon opetusta. Ortodoksioppilaiden kohdalla koululaisjumalanpalvelukset on sisällytetty koulujen opetussuunnitelmaan. Tämä tarkoittaa, että ortodoksioppilaat osallistuvat tuona päivänä koululaisjumalanpalvelukseen koulun sijaan. Koulut järjestävät ortodoksioppilaiden kyydityksen kirkolle ja saattajan (yleensä oma uskonnonopettaja). Näin koululaiset pääsevät käytännössä tutustumaan omaan ortodoksiseen kirkkoonsa.


Koululaiset kantavat ikoneja

 

Koululaisjumalanpalveluksen jälkeen on vuorossa koululaisten yhteinen lounas seurakuntasalissa ja uskonnonopetukseen liittyvää ohjelmaa, kuten tutustumista kirkkorakennukseen ja jumalanpalveluspukuihin sekä kirkonkellojen soittoa.


Koululaisten askartelemat pääsiäiskortit

 

USKONNONOPETTAJIEN YTEYSTIEDOT: