Kajaanin tsasouna harjakorkeuteen


Karjalan valistaja ja pyhittäjä Lasari Muromalainen, rukoile puolestamme.

 

Kajaanin tsasounan pystytys alkoi maanantaina 29.8.2011, kun ensimmäiset hirret laskettiin perustukselle.

Kauan odotettu tsasouna nousee Kajaanin ortodoksiselle hautausmaalle hirsi hirreltä. Työtä on tehty lähes koko käytettävissä oleva valoisa aika ja tulosta alkaa näkyä.

Perjantaina 2.9. tsasouna on saavuttanut lähes täyden harjakorkeuden. Kattovasat ovat järeää hirttä, joten talvella ei tarvitse lumikuormien kanssa hätäillä.

Hiekkakentän maisemointi on samanaikaisesti käynnissä. Hiekan päälle levitetään lähistöltä Mustikkamäestä ajettavaa metsän pintamaata eli kunttaa. Uudelle hautausmaalle ei ole tarkoitus kasvattaa nurmikkoa vaan kanervaa, sammalta ja marjanvarpuja. Lisäksi alueelle istutetaan puuntaimia.

HUOM! Tsasounalle on avattu lahjoitustili, jolle on tullut jo muutamia lahjoituksia. Tilille lahjoitetut varat käytetään kokonaisuudessaan hautausmaan tsasounan rakennuskustannuksiin. 

Lahjoitustilin numero on Nordea FI24 1057 3000 2253 95

Kiitos lahjoittajille!

Uutisia Kizhiltä:

Unescon maailmanperintökohteessa Äänisjärven Kizhin saarella on esikuvana ollut Lasari Muromalaisen tsasouna myös kokenut saneerauksen. Kuvasta päätellen ainakin kattoa ja sipulikupolia on korjailtu ja osin uusittu.


Kuva on Kizhin museosaaren sivuilta
 

Lasari Muromalainen

Kuvan ikoni on julkaistu internetissä 8.3.2011 Amerikan ortodoksisen kirkon sivuilla.

Lasari Muromalainen on Karjalan valistajia ja pyhittäjiä

Kuvassa A. Wikströmin seinämaalaus Tapiolan kirkossa. Pyhittäjä Lasari oikealla ylhäällä (Kuva © Ari Sirviö)

Pyhä Lasari Muromalainen oli kreikkalainen, syntyisin Konstantinopolista. Hänet vihittiin munkiksi Konstantinopolissa useita luostareita rakentaneen vanhus Athanasios Diskoteksen toimesta. Noin 8 vuotta myöhemmin Lasari oli Kesarean piispa Basilin ohjauksessa. Vuonna 1343 piispa Basil halusi rohkaista sekä tukea Venäjän kirkkoa ja hän lähetti pyhän Lasarin taitavana ikonimaalarina toisten munkkien ja lahjojen kanssa Novgorodin arkkipiispan Basilin (muistopv 10.2. ja 4.10. sekä 3.6.) luo.

Kreikkalainen munkki Novgorodissa

Pyhä Lasari maalasi kopion novgorodilaisesta Jumalanäidin, Jumalan viisaus -ikonista (muistopv 15.8.) Kesarean hiippakunnalle ja teki samalla sille selonteon Novgorodin kirkoista ja luostareista. Kun Lasari tapasi matkallaan novgorodilaisia kirkonmiehiä, he pyysivät vierastaan jäämään Novgorodiin johonkin luostariin. Kymmenen vuoden ajan pyhä Lasari palveli uskollisesti pyhää Basilia, ja vuonna 1352 pyhän pappismiehen kuoltua "hän puki pyhän ruumiin kuolinvaatteisiinsa ja vuodatti lukuisia kyyneleitä".

Pyhä Lasari oli saanut kirjeen, jossa ilmoitettiin hänelle myös pyhän piispa Basilin kuolemasta Kesareassa. Pyhä Lasari suri sitä, että häneltä oli riistetty molemmat hänen ohjaajansa, ja hän suunnitteli palaavansa kotimaahansa. Kuitenkin ennen sitä Novgorodin hierarkki ilmestyi hänelle unessa ja ohjasi hänet "menemään pohjoiseen kohti merta, Äänisjärven Muroman saarelle". Kohta piakkoin hänen ensimmäinen ohjaajansa piispa Basil Kesarealainenkin määräsi hänet unessa menemään samaan paikkaan ja perustamaan sinne luostarin. Kronikassa sanotaan, että tuohon aikaan novgorodilaiset tekivät ensimmäisiä yrityksiään käännyttää Vienanmeren rannikon alueitten ihmisiä kristityiksi.

Äänisjärvelle

Mutta pyhä Lasari ei voinut mennä tuolle saarelle sillä kertaa. Pitkään aikaan saaren omistaja, novgorodilainen kauppias Ivan ei antanut hänelle lupaa mennä sinne. Munkki rukoili palavasti Kaikkein pyhintä Jumalansynnyttäjää ja pyhää Johannes Edelläkävijää ja hän itki usein pyhän Basilin haudalla asiansa vuoksi. Ja omistajan vastustus oli muuttumaton. Pyhä Basil ilmestyi hänelle kerran unessa ja määräsi hänet lahjoittamaan saaren "ystävällemme Lasarille", jotta saarella voitaisiin kunnioittaa Herramme Äitiä, Jumalansynnyttäjää.

Vaikeuksia ja voittoja

Näin vihdoin Lasari saattoi mennä tälle siunatulle paikalle. Hän pystytti sinne välittömästi ristin, rakensi pienen majan ja kappelin. Pian lähisaarten asukkaat saivat kuulla hänestä ja Lasari joutui kokemaan useita kärsimyksiä asukkaitten taholta. He polttivat Lasarin majan ja tekivät kaikkea mahdollista vahinkoa. He löivät munkkia, ajoivat hänet pois saarelta ja ajoivat jopa häntä takaa tappaakseen hänet. Mutta Jumala ja Taivaan Kuningatar suojelivat pyhää.

Lasari löysi poltetun majansa paikalta Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen ikonin, joka oli selviytynyt vahingoittumattomana tulipalosta. Se oli sama ikoni, jolla hänet oli siunattu munkiksi vihkimisen yhteydessä, ja samalla hän kuuli äänen lausuvan:

"Uskottomien pitää tulla uskovaisiksi ja täällä pitää olla yksi Kirkko ja yksi Kristuksen lauma. Perusta tälle paikalle Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen muistolle pyhitetty kirkko".

Toisen kerran pyhä näki, kuinka tämän paikan pyhittivät "majesteetillinen Nainen loistaen kultaisen värisenä ja valonhohtoiset miehet, jotka kunnioittivat häntä". Pian lähisaaren kylänvanhin tuli munkin luo ja pyysi häntä parantamaan sokean lapsen sanoen: "...silloin jätämme saaren kuten palvelijasi ovat määränneet". Pyhä Lasari ymmärsi, että tämä tarkoitti palvelijoilla enkeliä, ja hän kiitti tästäkin Jumalaa. Hän paransi sokean lapsen ensin rukoiltuaan ja sitten pirskoteltuaan pyhitettyä vettä hänen päälleen. Sitten "pahat ihmiset" lähtivät saarelta, mutta parannetun lapsen isästä tuli myöhemmin munkki ja kaikki hänen poikansa kastettiin kristityiksi.

Luostarin perustaminen

Noihin aikoihin saarella alkoi pyhän luona käydä ihmisiä kaukaakin eri paikoista. Hän kastoi näitä ja myös vihki heitä munkkeuteen. Jopa hänen maanmiehiänsä Konstantinopolista, pyhät munkit Jeleasar, Jevmeni ja Nazari Muromalaiset (muistopv 4.6.), Äänisen alueella olevan Johannes Edelläkävijän luostarin perustajat, tulivat hänen luokseen.

Vieraillessaan Novgorodissa pyhä Lasari otti vastaan piispa Moosekselta (v. 1352-1360) siunauksen luostarin suunnitelmalle ja sai mukaansa antiminssin ja muita kirkollisia tavaroita. Kirkko rakennettiin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle, ensimmäisenä koko seudulla. Myös Lasaruksen kuolleista herättämisen kirkko rakennettiin luostariin sekä myös puinen pyhän Johannes Edelläkävijän kirkko sekä trapesa, ruokala.

Pyhän kuolema

Pyhä Lasari toimi Kuolonuneen nukkumisen luostarin rakentajana ja vahvana johtajana kuolemaansa saakka. Kuolinajan ilmoitti Lasarille näyssä hänen uskollinen suojelijansa pyhä Basil Novgorodilainen. Valittuaan seuraajakseen athoslaisen vanhuksen Theodosioksen, otettuaan vastaan pyhän ehtoollisen ja siunattuaan kaikki läsnäolijat, pyhä Lasari antoi henkensä Herran huomaan maaliskuun 8. päivänä 1391 kunnioitettavassa 105 vuoden iässä. Hänet haudattiin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkon vierellä olevaan kappeliin. Pyhän Lasarin elämäkerran kirjoitti ylös vanhus Theodosos munkin itsensä sanojen mukaisesti.

Muistopäivä

Autuasta Lasari Muromalaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina maaliskuun 8. päivänä, samana päivänä kuin autuasta Afanasi Muromalaista. Lasaria muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Teksti Lasari Muromalaisesta: Hannu Pyykkönen

Haettu osoitteesta http://www.ortodoksi.net/index.php/Lasari_Muromalainen

Aineiston kokosi isännöitsijä Reijo Marjomaa

Tulostettava sivu