Profeetta Elian kirkko

Arkkitehti Ilmari Ahosen suunnitteleman Pr. Elian kirkon vihki käyttöön 16.6.1957 arkkipiispa Paavali.

Pr. Elian kirkko on muodoltaan tähdenmuotoinen. Se kuvaa Betlehemin tähteä, joka viitoitti itämään tietäjille tien Kristuksen syntymäluolaan. Kirkko on mitoitettu 600 hengelle.

Pr. Elian kirkko on ainoa kirkko Skandinaviassa, joka on maalattu perinteisen ortodoksisen maalaustyylin mukaisesti. Tämä suuri freskomaalaustyö on toteutettu vuosina 1994-1995. Työn suorittivat venäläiset taidemaalarit Vladimir Loupanov ja Vasili Feodorov. Maalaustyössä on noudatettu 1100-1300 luvuilla yleistynyttä slaavilaista maalaustyyliä. Kuva-aiheiden suunnittelussa on noudatettu vanhaa kirkkomaalaustraditiota niin, että keskellä kupolissa on Kristus Pantokrator, seuraavassa kerroksessa ylienkelit ja kuusisiipiset kerubit, väli-ilmansuunnissa Vanhan Liiton pyhät esi-isät Aadamista alkaen ja alimmassa kerroksessa Uuden Liiton pyhät ja Suomen kirkon historiaan liittyvät pyhät ja neljä evankelistaa. Pääilmansuunnissa suuret ikonit ovat Helluntai, Vuorisaarna, Kristuksen syntymä ja Kristuksen taivaaseenastuminen.

Pr. Elian kirkkoon valmistui v. 2000 ikonostaasi, joka on Pohjois-Euroopassa ainutlaatuinen. Viimeisen sadan vuoden aikana ei vastaavaa kokonaisuutta ole valmistettu missään. Viime vuosituhannen Bulgarian tradition mukainen ikonostaasi on bulgarialaisen veistäjän Jordan Ivanovin taidonnäyte. Ivanovin innoittajana on ollut Bulgarian eteläosassa sijaitsevan Rilan luostarin ikonostaasi, joka on alansa huippuja. Ivanovin kaivertamat riikinkukot, viiniköynnökset, kyyhkyset, erilaiset kristilliset symbolit, ilmentävät bysantin keskeistä pyrkimystä kertoa Jumalan majesteettisuudesta ja ihmisen kaipauksesta kohti alkuperäistä kauneutta. Pyhien kuvien merkitys bysantin piirissä ei ole pelkkä havainnollistaminen. Ne ovat hengellistä elämää ja tarkoitettuja tuomaan rauhaa, ikuisuutta ja pyhyyttä.
Yksi ikonostaasin yksityiskohta kuvaa Suomen kaartin taisteluja venäläisten sotilaiden mukana bulgarialaisten kapinallisten puolesta Turkkia vastaan Turkin sodassa 1877-1878.

Pr. Elian kirkkosalin ikkunoissa olevat ikkunalasityöt on valmistanut pietarilainen taiteilija Viktor Nikitenko, tyylinä 1500-1700 lukujen slaavilaisen suuntaus.

Kirkon alttarimaalaukset ovat kolmen venäläistaiteilijan käsialaa. Maalausten pääaiheina ovat kirkon 300-400 lukujen liturgiset isät ja opettajat. Kuvituksen tyylisuunta on varhaisemmalta keskiajalta. Ne edustavat 1200- ja 1300-lukujen pohjoisvenäläistä suuntausta. Alttariin on maalattu muotokuvien lisäksi kattoon tähtitaivas ja myöskin seiniä on kuvioitu.

Ikonostaasin Pyhä portti

Pyhän portin kultaustyön on tehnyt venäläinen kultaajamestari Olga Grigorijeva. Kultaustyö tehtiin ja valmistui seurakunnan pääkirkon 50-vuotis juhlavuoden kunniaksi syyskesällä 2007.

Kultaustyö jatkui ikonostaasin kultauksella.

Pyhäinjäännökset

Lotinapellon ja Tihvinän piispa Mstislav luovutti Pr. Elian kirkkoon 6.6.2013  pyhittäjäisä Aleksanteri Syväriläisen pyhäinjäännökset. Entuudestaan kirkossa on pyhittäjäisien Marttiiri Zelenetskiläisen  ja Eythimios Ivironilaisen ja Pyhän Luukkaan pyhäinjäännökset.

Profeetta Elian kirkko
Kirkkopuistonkatu 28
Iisalmi
Suomi
63° 33' 36.2664" N, 27° 11' 39.8148" E
Javascript is required to view this map.