Seminaarielämää -näyttely avautui Joensuussa

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen näyttelyssä kurkistetaan Ortodoksisen seminaarin Joensuun vuosiin 1988–2022.

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen tiloissa on avautunut 15.1. valokuvanäyttely Ortodoksisen seminaarin Joensuun vuosista. Vanhimmat kuvat ovat vuodelta 1988, jolloin pappisseminaarin opetuksesta tuli yliopistotasoinen koulutus vasta perustettuun Joensuun (nyk. Itä-Suomen) yliopistoon. Tämän muutoksen myötä opiskelijoiden hengelliseksi ja osalle myös fyysiseksi kodiksi ajateltu pappisseminaari siirtyi Kuopion Karjalankadulta Joensuuhun. Kuopiossa osoitteessa Karjalankatu 1 sijaitseva vanha pappisseminaarin talo tunnetaan nykyisin kirkon keskustalona, jossa toimii mm. Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Talossa sijaitsee myös Kuopion ja Karjalan hiippakunnan kanslia ja kirkon palvelukeskus.

Ortodoksinen seminaari (Torikatu 41, Joensuu) on pohjoismaiden ainoa ortodoksinen seminaari. Se on Suomen ortodoksisen kirkon koulutuslaitos ja toimii osana ortodoksisen kirkon palvelukeskusta piispainkokouksen valvonnassa. Sen päätehtävä on ortodoksisen liturgisen perinteen sekä kirkollisen elämäntavan ja perinteen opettaminen ja välittäminen Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian opiskelijoille. Yliopistotutkintoon kuuluvat käytännön soveltavat harjoitukset järjestää ortodoksinen seminaari.

Seminaarin asuinrakennus valmistui vuonna 1994 ja peruskorjattiin kokonaisuudessaan vuonna 2016. Asuntolarakennuksessa on majoitustilat 30:lle opiskelijalle, laitoskeittiö, suuri ruoka- ja juhlasali, saunatilat, kirjasto ja erilaisia työskentelytiloja. Seminaarin oma, apostoli ja evankelista Johannes Teologille ja Karjalan valistajille pyhitetty kirkko valmistui vuonna 1995 ja sai seinämaalaukset vuoteen 1997 mennessä. 

Idea näyttelyyn syntyi eräässä seminaarilla käydyssä ruokapöytäkeskustelussa. Keskustelussa nousi esiin toive, että Joensuun seminaarin historiaa voitaisiin kartoittaa, kuten Kuopion ja Sortavalan pappisseminaarien ajoilta on tehty. Kirjallista materiaalia on olemassa jonkin verran, kuten rovasti Jarmo Hakkaraisen toimittama Golgatanmäeltä Karjalaiselle: Joensuun yliopiston ortodoksisen teologian laitos 10 vuotta 1988–1998, mutta mitään laajempaa kartoitusta ei liene vielä olemassa. Kyseinen teos on ollut myös nyt avatun näyttelyn tukena tekstien laadinnassa ja kuvien ajoittamisessa. 

Ortodoksisen kulttuurin säätiön järjestämän näyttelyn kuvat on koottu keräyspyynnöllä Facebookissa ja Instagramissa. Kuvia saapui runsain määrin vanhoilta seminaarin opiskelijoilta ja henkilökunnan jäseniltä. Lisäksi seminaarin johtaja Mikko Sidoroff antoi luvan käydä läpi seminaarille säilöttyjä paperisia valokuvia, joista suurin osa on edesmenneen johtajan, rovasti Leo Iltolan, jäämistöä.

Kuvat painottuvat kirkollisiin juhliin, mutta mukaan on pyritty saamaan myös seminaarin arkielämää. 

SEMINAARIELÄMÄÄ – Katsaus ortodoksisen seminaarin Joensuun vuosiin 1988–2022 -näyttely on avoinna Ortodoksien kulttuurikeskuksen alakerrassa 16.8.2024 saakka (Kauppakatu 44, Joensuu). Kulttuurikeskus ja näyttelyt ovat auki arkisin klo 7.30–14.30 ja muina aikoina ryhmille tilauksesta. Pääsy näyttelyihin on vapaa, mutta esittelystä ryhmille peritään erillinen ryhmän koosta riippuva maksu.